Foredrag

Jeg er jævnligt ude at holde foredrag om dette og hint. Faktisk 100’vis af foredrag gennem 40 år. Her er en liste over foredrag, der er “aktuelle” lige nu – men da jeg er kendt for at mene noget om hvad som helst er jeg åben for andre forslag. Foredrag/ordstyrerskaber kan bookes her: Ordstyrer.dk

Jeg fungerer også som moderator/ordstyrer i forskellige sammenhænge og er meget gerne med til at udvikle konferencer, temadage m.v.

Foredragsemner

(download folderen “Fræk som en slagterhund, men ikke så dum endda…” her (pdf)).

Nogle eksempler:

Ud med kulturen

Kunst og kultur er nogle af de vigtigste ingredienser i danskernes liv og hverdag – uanset om de er bevidste om det eller ej. På finansloven er kunst og kultur næsten usynlige – alligevel er de to omdrejningspunkter for mange vigtige beslutninger. Hvad skal man med en kulturpolitik? Hvordan ser dansk kulturpolitik ud, hvor er den og hvor bevæger den sig hen? En mængde af kreative og konstruktive svar på disse spørgsmål fylder medierne, men sker der noget? Lyt til nyt fra det kunstneriske parnas og kulturen på gaden.

Foredragsholderen tog i 2013 initiativ til Kulturmødet, som allerede har cementeret sig som en nødvendig og innovativ begivenhed for det kulturelle Danmark. (Marianne Jelved, kulturminister: “Kulturmødet er stedet for den nødvendige diskussion”).

Kunst versus kultur

Kultur bevarer, kunst bevæger. Der er for meget kultur og for lidt kunst. Kultur slår kunst i hjel. Kunst æder kulturen op. Kulturen skal æde naturen op. Det er en del af den åndelige fødekæde, Vorherre har autoriseret. Er kunst en delmængde af kultur? Nej – det er dén misforståelse, der får begge begreber til at holde hinanden i skak. Forvirret? Så kom og bliv oplyst!

Foredragsholderen har i over 40 år stædigt fastholdt sit synspunkt i enhvert tænkeligt medie og har stadig som livsprojekt at lave verden om til det bedre.

 

Transitten, Den flyvende Hollænder og Den løbende Skorsten

Han rejser 200 dage om året. Hver gang han når frem, tænker han på, hvornår han skal væk. 35 kilo baggage sikrer at det ikke er nødvendigt at gå i land for længe af gangen. Hans vigtigste udstyr er en bærbar computer. Hans tegnebog er spækket med fordels-kort, internationale visitkort og Euro. Han ejer ikke noget nogen steder. Hans sind er splittet, døgnets vågne timer er en kamp med kontrol og han har det bedst, når han er på vej. Hvordan ser han ud?

Foredragsholderen har levet denne tilværelse i 40 år og kaldes ”Transitten” og ”Den flyvende Hollænder”.

 

Anmelderes metiér

Mange skuespillere siger, at de ikke læser anmeldelser. Alligevel samles de på premiere-natten for at vente på morgenaviserne. Mange filmproducenter si’r, at hvis en film får dårlige anmeldelser, kan man være sikker på dens succes.  Hvad er kunstanmelderens opgave? Hvorfor er avisernes kultursider fyldt med bog-, film-, teater- og musik-anmeldelser? Hvordan bliver de til? Hvem skrives de for?

Foredragsholderen har skrevet flere tusinde anmeldelser og forsket og undervist i anmelderiets historie, bl.a. ved Humboldt-universitetet i Berlin.

 

 

Hvordan vender kunst?

Mange mener, at Beatles’s musik lyder som den gør, fordi Mozarts musik lyder som den gør. Der undervises i at se tidslinier fra Rembrandt til Picasso. På alle niveauer undervises der i kunsthistorie. Men vender kunst sådan?

Nej! Mennesket oplever ikke kunst på langs, men på tværs i tiden. Dagligt bombarderes vi med lyde og billeder, som inspireres af anden nutidig lyd- og billedkunst. Deltag i øvelsen at opleve kunst på tværs og ikke på langs af tiden!

Foredragsholderen er uddannet i musikhistorie og filosofi, men har aldrig fundet ud af hvorfor…

 

Man skal høre meget før ørerne falder af!

De fleste ved, hvordan Mozart ser ud, så her bringer vi et billede af Per Nørgård.

98 % af den ”kunstmusik”, der høres, er skrevet for flere hundrede år siden. Men vor tids

musik er også værd at låne øren. ”Den nye musik er bedre end sit rygte” lød det engang. ”Der står en hjort ved en skovsø” var en idyllisk karakteristik af vor tids musik. Hvem skriver ny musik, hvordan lyder den og hvorfor? Findes der anden lydkunst, end kunstmusik? Bliv opdateret i en oplevelse af tidens lyd.

Foredragsholderen er komponist og var i mange år redaktør for ny musik i Danmarks Radio.

 

Nutidige salmer?

Salmeskrivningen i Danmark fik et come back i slutningen af 60’erne og det kan være vanskeligt at sige noget om denne problematik, som ikke blev sagt ved konferencer, i artikler og i foredrag gennem 70’erne. Den skandaløse ”nye” salmebog bragtei 2002  sindene i kog igen og det synes som om man hvert årti skal igennem den samme diskussion uden at selve emnet, de nutidige salmer, i virkeligheden bringer noget nyt. Vi vender bøtten og ser om der kommer noget nyt ud.

Foredragsholderen komponerede 1970-1984 flere hundrede nye salmer som bl.a. anvendtes ved stærkt kontroversielle gudstjenester og koncerter.